Συμμετοχή στα 20th International Masterclasses 2024

Σε συνέχεια της συμμετοχής του σχολείου μας στη διαδυκτιακή ημερίδα  “Masterclasses στα πλαίσια της Διεθνούς ημέρας για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις επιστήμες”, όπου παρακολούθησαν 13 μαθήτριες της Β΄ Λυκείου, το σχολείο μας, την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, συμμετείχε στα διεθνή Masterclasses που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

  • Τα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων προσφέρουν την ευκαιρία σε μαθητές/τριες Λυκείου να γνωρίσουν τη Φυσική των Σωματιδίων, και διοργανώνονται  από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης (TU Dresden), σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων. Στην Ελλάδα, συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  •  Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες που επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους ίδιους τους/τις μαθητές/τριες να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.
  • Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή Ελευθεριάδη Χρήστο του τομέα πυρηνικής φυσικής και στοιχειωδών σωματιδίων του Α.Π.Θ  και τη  Dr Δέσποινα Χατζηφωτιάδου από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας / Ιταλία, ερευνήτρια στο CERN και στο πείραμα ALICE.

Υπεύθυνοι δραστηριότητας: Ταμβακά Μαίρη, ΠΕ04.02, Υποδιευθύντρια – Χρυσόπουλος Γιάννης, ΠΕ04.04.